Tügis Başkanı Sidar: “Deprem Bölgelerinde Gıda Güvenliği Konusu Öne Çıktı, Gıdaların Son Tüketim Tarihlerini Kontrol Etmek Hayati Önemli”
Türkiye Gıda Sanayicileri Sendikası (TÜGİS) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaan Sidar, deprem bölgelerinde gıda güvenliği konusunun ön plana çıktığını belirterek, “Son kullanma tarihlerinin kontrol edilmesi hayati önem taşıyor. gönderilecek paketli gıdaların, ürünlerin iklim koşullarından etkilenmeyecek şekilde paketlenmesini sağlamak ve bu sevkiyatın uygun koşullarda yapılmasını sağlamaktır.” dedi.
TÜGİS, deprem bölgelerinde gıda israfının önlenmesi ve gıda güvenliğinin sağlanmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaan Sidar, deprem bölgelerine yapılan gıda yardımlarının çöpe dönüşmemesi ve bölgedeki gıda sevkiyatlarının sürdürülebilir bir bakış açısıyla düzenlenmesinin önemine vurgu yaptı. Sidar’ın öne çıkanları şöyle:
“GIDA GÜVENLİĞİ SORUNU GIDA YARDIMLARIYLA DAHA YÜKSEK: Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat’ta meydana gelen iki depremin ardından Türkiye’nin dört bir yanından afetzedelere temel yaşam malzemesi ve çok sayıda gıda yardımı yapıldı. Bu gıda kalemlerinin ortasında ise sadece ekmek ve ambalajlı gıdalar değil, soğuk zincire uygun olarak sevk edilen taze meyve ve sebzeler ile et ve süt ürünleri de yer alıyor. Gıda sevkiyatları ile depremden zarar gören bölgelerde çok sayıda aşevi, seyyar mutfak, sahra mutfağı, portatif fırın ve yemek araçları yerini aldı. Çadır kentlerde ve konteyner kentlerde gıda güvenliği konusu gündeme geldi.
GIDA BAĞIŞÇILARININ TÜKETİM SON TARİHLERİNİ DENETLEMEK ÇOK ÖNEMLİDİR: Gıda bağışçıları, toplu yemek hizmeti verenler ve dağıtımcılar, gıda güvenliği konusunda daha da dikkatli olmalıdır. Bu kapsamda gönderilecek ambalajlı gıdaların son kullanma tarihlerinin kontrol edilmesi, ürünlerin iklim kurallarından etkilenmeyecek şekilde paketlenmesi ve bu sevkiyatın uygun koşullarda sağlanması hayati önem taşımaktadır. Yörede yemek hizmeti verenlerin mutfak ve yemek dağıtım noktalarını çöplerden uzak, atık toplama alanları ve tuvaletler oluşturması, yiyecek temin süreçlerinin sağlıklı işleyişini ve sürdürülebilirliğini belirleyecek unsurlar arasında yer almaktadır.
SÜRDÜRÜLEBİLİR ODAKLI BİR GIDA AĞI KURMAK VE SÜRDÜRMEK İÇİN GEREKLİDİR: Gıda tedarik zincirindeki tüm paydaşların uyumlu hareket etmesi, gıda güvenliği ve nihayetinde depremzedelerin sağlığı için son derece değerlidir. Gıda tedarik zincirine yönelik yazılım ve dijital uygulamaların daha da geliştirilmesi, lisanslı depoculuk faaliyetlerinin artması, ülkemiz için gıda tedarik zincirinin yanı sıra sarsılan bölgelerdeki gıdaların yönetimi de dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alıyor. Bu tedarik zincirinin sürdürülebilirliği, gıdaların ilgili bölgelerde depolanmasının yanı sıra nakliye süreçlerini de içermektedir. Bu doğrultuda ambalajlı ve kuru gıdaların nemsiz ortamda saklanması, meyve-sebze, et ve süt ürünlerinin istiflendiği soğuk hava depolarında elektrik kesintilerinin yaşanmaması, ürünler için hijyenik toplama alanlarının oluşturulmasına özen gösterilmesi adımları başarıyla uygulanmalıdır. gıda atıkları ve gıda atıklarının geri dönüşümde değerlendirilmesi.
BÖLGEDEKİ TOPRAKLARIN TARIMSAL OLARAK AZALMASINI ÖNLEMEK GEREKİR: Enkazın bir an önce kaldırılması, molozların neden olduğu tozun toprak tabakalarına ve yeraltı sularına karışmasını önlemek açısından büyük önem taşımaktadır. Yaşadığımız iklim değişiklikleri ve olası kuraklık riskleri göz önüne alındığında; Orta vadede bölgede tarımsal faaliyetlerin ve toprak bozulmasının önlenmesi, tarımsal verimliliğin zarar görmemesinin sağlanması gerekmektedir. Tarımsal besinlerin kaliteli üretimi, dağıtımı ve kontrol edilebilir maliyetlerle piyasaya sunulması açısından günümüzde suya gereken değerin verilmesi gerekmektedir.