Ekonomi

Yellen: Risklere karşı teyakkuz halindeyiz

Yellen, IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlediği basın toplantısında küresel ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yellen, Şubat ayında G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Liderler Toplantısı’nda küresel ekonominin geçen sonbaharda iddia edilenden daha iyi bir yerde olduğuna dair sözlerini hatırlatarak, temel tablonun pek değişmediğini söyledi.

İlgili Makaleler

Gıda ve enerji gibi emtia fiyatlarının istikrar kazandığına işaret eden Yellen, tedarik zinciri baskılarının hafiflemeye devam ettiğini söyledi.

Yellen, küresel büyüme varsayımlarının sonbahara göre daha yüksek olmaya devam ettiğini belirterek, bu ilerlemenin kısmen attıkları adımlardan kaynaklandığını kaydetti. Yellen, bu adımların ABD’nin kendi sınırları içindeki makroekonomik politikaları ve gıda maliyetlerini düşürmeye yardımcı olan Karadeniz Tahıl Girişimi gibi ortak eylemleri içerdiğini belirtti.

Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasına değinen Yellen, bu uygulamanın aynı zamanda Rusya’nın birincil gelir kaynağını azaltırken küresel enerji piyasalarında istikrara da yardımcı olduğunu kaydetti.

“ABD’de enflasyon hala çok yüksek”

Yellen, ABD’de işgücü piyasasının güçlü seyrini sürdürdüğünü ve işsizlik oranının tarihi düşük seviyelere yakın olduğunu belirterek, son 6 ayda enflasyonun ılımanlaştığı yönündeki olumlu işaretlere rağmen enflasyonun hala çok yüksek olduğunu belirtti.

Dünyanın bir yılı aşkın bir süredir Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının olumsuz ekonomik sonuçlarıyla mücadele ettiğine, birçok ülkenin Kovid-19 salgınının yarattığı şoku atlatmaya devam ettiğine ve son dönemde bankacılık sistemleri üzerinde baskılar olduğuna dikkat çekiliyor. ABD’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerde Yellen, “Yönlü risklere karşı tetikte olmaya devam ediyoruz.” dedi.

ABD bankacılık sisteminin güçlü sermaye ve likidite koşullarıyla sağlamlığını koruduğunu vurgulayan Yellen, küresel finansal sistemin de finansal kriz sonrası ülkelerin yaptığı değerli reformlar sayesinde dayanıklılığını koruduğunu belirtti. Janet Yellen, dijital varlıkların ve değişen iklimin getirdiği risklere yanıt olarak düzenleyici çerçeveleri izlemeye ve uyarlamaya odaklandıklarını kaydetti.

Küresel ekonomi için ‘borç krizi’ uyarısı

Borç yükünün birçok ülke için değerli bir ekonomik “karşı rüzgar” olmaya devam ettiğine işaret eden Yellen, düşük gelirli ülkelerin yarısından fazlasının borç krizi içinde ya da yakın olduğunu söyledi. Yellen, “Borç krizlerinin etkilerinin sınır tanımadığını biliyoruz; küresel ekonomi üzerinde art arda gelen etkileri olabilir” dedi. uyardı.

Çok taraflı kalkınma bankası sistemini geliştirme davetini hatırlatan Yellen, 21. yüzyılda yoksulluğun azaltılması ve ortak refahta devam eden ilerlemenin, iklim değişikliği, salgın hastalıklar, kırılganlıklar ve çatışmalar dahil herkesin karşı karşıya olduğu küresel zorluklara karşı dayanıklılık gerektirdiğini kaydetti.

Dünya Bankası’nın da misyonunu yenilediğine işaret eden Yellen, Banka’nın operasyonel modelini geliştirmek için ilk adımları attıklarını ve önümüzdeki 10 yılda bilançolarını 50 milyar dolara kadar kredi sağlayacak şekilde sorumluluk bilinciyle genişlettiklerini belirtti.

“Ekonomide durgunluk beklemiyorum”

Bankacılık sisteminde son dönemde yaşanan gerilimin ardından kredi sıkışıklığının ABD ekonomisinde “sert iniş” olasılığını artırdığı değerlendirmesine katılıp katılmadığı sorulduğunda Yellen, bu bir olasılık olsa da hayır görmediğini söyledi. kredi daralmasına işaret eden kanıtlar.

ABD’de bankacılık sisteminin güçlü ve dayanıklı, sağlam sermaye ve likiditeye sahip olduğunu yineleyen Yellen, ABD ekonomisinin iyi performans gösterdiğini, istihdamın artmaya devam ettiğini ve enflasyonun kademeli olarak düştüğünü belirtti. Yellen, “Ekonomide bir gerileme beklemiyorum” dedi. değerlendirmesini yaptı.

Çin’i ziyaret etme planları sorulduğunda Yellen, bu ülkeyi hâlâ ziyaret etmeyi umduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu